Prima pagină » Colecția „Biblioteca de Proză Contemporană” aniversează un an de la apariție

Colecția „Biblioteca de Proză Contemporană” aniversează un an de la apariție

Biblioteca de Proză Contemporană sărbătorește un an de existență.
În noiembrie 2021 se împlinește un an de când Editura Litera a inițiat colecția dedicată prozatorilor români contemporani. Pe parcursul acestui an, au apărut 15 volume, romane consistente, variate stilistic și tematic. Multe sunt cărți cu miză morală și stil insolit, propunând subiecte de actualitate, în registru realist. Altele abordează registrul fantastic și o viziune avangardistă. De la periferia bucureșteană a lui Aldulescu, la universul miraculos al roșcovilor  Doinei Ruști, la proza „pulp”, creată de Liviu G Stan, ori la expresionismul lui Radu Găvan,  colecția s-a îmbogățit aproape lunar prin scrieri de debut sau prin volume insolite ale unor scriitori consacrați. Prin proza fantastică a lui Allex Trușcă, prin romanele semnate de Cristi Nedelcu, Mihail Victus, Ligia Pârvulescu, la care se adaugă romane noi ale unor scriitori bine cunoscuți, precum Dan Stanca, colecția și-a căpătat identitatea în mai puțin de un an. Concursul de manuscrise „Primul roman” a completat selecția de texte, prin romane aflate în curs de apariție.
Colecția Biblioteca de Proză Contemporană poartă girul Doinei Ruști, prozatoare a cărei operă a fost tradusă în 15 limbi.

Cărțile colecției


FESTIVALUL DE PROZĂ CONTEMPORANĂ

Eveniment susținut de Radio Europa FM.


Un an de proză contemporană la Editura Litera

Doina Ruști în dialog cu Cristina Bogdan

Un dialog între scriitoarea Doina Ruști, coodonatoare a colecției Biblioteca de Proză Contemporană și Cristina Bogdan despre un an de proză contemporană la Editura Litera, despre ce s-a publicat și ce urmează să apară în colecție în viitorul apropiat, dar și despre cele două romane ale autoarei deja apărute în colecție, „Omulețul roșu” și „Paturi oculte”.


Teme noi, scriitori tineri

Radu Găvan, Mihail Victus, Liviu G. Stan în dialog cu Cristina Bogdan

Un dialog dedicat noii direcții în literatura română, despre literatură în general, despre scris. Cei trei autori invitați vor vorbi despre propriile romane apărute în colecția Biblioteca de Proză Contemporană din portofoliul Editurii Litera – Radu Găvan, „Isus din întuneric”, Mihail Victus , „Toate păcatele noastre”, Liviu G. Stan, „Salamandre” – dar și despre statutul de scriitor în general, despre ce-i aseamănă și ce-i diferențiază ca scriitură. Dialogul este moderat de Cristina Bogdan, critic literar și conf. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București.


Întâlnire cu laureata concursului „Primul roman”

Ligia Pârvulescu în dialog cu Cristina Bogdan

Un dialog între Ligia Pârvulescu și Cristina Bogdan despre romanul „Translucid”, câștigător al marelui premiu la concursul de debut literar „Primul roman”. Un roman despre care scriitorul Cosmin Perța afirmă: „Un univers fascinant, laborios construit, cu atât mai teribil și mai înspăimântător cu cât este tot mai plauzibil, redat cu o voce narativă limpede, expresivă și deosebit de lucidă chiar și în cele mai cinice episoade. Un debut de neratat.“


Seniorii literaturii

Radu Aldulescu și Dan Stanca în dialog cu Cristina Bogdan

O dezbatere pe marginea litaraturii între bine-cunoscuții scriitori Radu Aldulescu și Dan Stanca în dialog cu Cristina Bogdan, dar și despre cele mai noi tiluri în curs de apariție în colecția Biblioteca de Proză Contemporană „Înainte de întuneric” de Dan Stanca și „Drumu-i lung, căldura mare” de Radu Aldulescu.